Historische boeken


The Model Menagerie

The Model Menagerie ( 1895 )

Een miniatuur versie van het pop-up boek gepubliceerd door Dutton in 1895. Geschreven door Evelyn Fletcher en L.L. Weedon. Een prentenboek met zes drie dimensionale, uitgesneden afbeeldingen van wilde dieren in een dierentuin in Londen, met bijbehorende teksten. Het boek heeft een geïllustreerde band met rood stoffen rug. De tekst is bewerkt door C. Hamilton

Het boekje is verkrijgbaar in twee maten:

  • Miniatuur boek: hoogte 2.3 cm en breedte 3.0 cm, € 265,-
  • Bondi maat: hoogte 4.8 cm en breedte 6.3 cm, € 265,-

Liederen van Shakespeare (16e eeuw)11036731_127696397562607_602267671814871114_o

Liederen van Shakespeare. ‘Red roses on white.’ Dit boek komt uit een serie van 5 en
bevat 10 liederen van Shakespeare uit verschillende van zijn toneelstukken. ‘Oh mistress mine, ’When Daffodils begin to peer’ and ‘It was a Lover and his Lass.’

kaft shakespeare

Hoog: 16,5 mm breed: 14 mm Diep: 4,5 mm, kleiner dan een postzegel! De geborduurde kaft bevat meer dan 6600  steken en is gemaakt door Rachel Roet.

Deze serie is uitverkocht.

Dit boekje is ook verkrijgbaar in een leren uitvoering.

Op de rug staat ‘Shakespeare’ gepreegd en op de voorzijde van de band een kader met in het midden de initialen W en S van de schrijver.

Dit boekje kost € 45,-


‘Tulip book of P. Cos 1637’DSC07680

Dit manuscript bevat 54 gouaches van tulpen, 12 tekeningen, getekend door Pieter Holsteijn de jongere en Pieter Schagen, die in een later stadium aan het boek waren toegevoegd. Tevens 7 aquarellen van anjers en twee tekeningen van andere bloemen.Gebonden in een leren band, het boekblok goud op snee, met een goud gepreegde tulp op de voor platte en rug.   Het originele Tulipbook of P. Cos is eigendom van de Universiteits Bibliotheek van Wageningen afdeling Speciale Collecties.

Het boekje is verkrijgbaar in twee maten.
Miniatuur boek: hoogte 2.2cm en breedte 1.6cm.

Uitgevoerd in een leren band met een goudkleurig
geprägde tulp op de rug en voorzijde van de band.
De prijs van dit boekje bedraagt €65,-DSC07685

Bondi maat: hoogte 6,4cm en breedte 4,5cm. Deze maat is in twee uitvoeringen uitgegeven:

– Bruin leren band met goudkleurig geprägde tulpen op de rug €69,-
– Donker bruin boekbind linnen, met gelijmde illustratie €49,-

Losse katernen zijn voor de ervaren boekbinder verkrijgbaar voor € 17.50

Kort Onderweijs van het Boeckenbinden (1658)

door D. de Bray

Afmetingen: Hoogte 2.1 cm  Breedte 1.7 cm In de 17de eeuw schreef Dirck de Bray zijn kort Onderweijs van het boeckenbinden, een geïllustreerde handleiding voor het inbinden van leren en perkamenten boekbanden. Hij beschrijft de kunst van het boekbinden en illustreerde de teksten met tekeningen van de verschillende stadia van het bindproces.

36-Bray1 37-Bray2 38-Bray3

Het gebonden boekblok van deze miniatuur uitgave bestaat uit 12 katernen. De kleur van de leren band van het boekje is variabel.

De prijs van dit boekje is € 65,-

Losse katernen zijn voor de ervaren boekbinder verkrijgbaar voor € 15.-


 Bloemhofje 1674

Afmetingen: Hoogte 1,3 cm  Breedte 0,9 cm Dit   boekje is een facsimile uitgave van het Bloemhofje van C. van Lange uit 1674,   uitgegeven door B. Smidt. Het kleine boekje stond 200 jaar lang bekend als het kleinste gedrukte boekje ter wereld. Zoals het origineel, is het uitgevoerd in een licht bruin leren band met daarop geprägde lijnen en bloemmotief in bladgoud. Op de rug van de band zijn cirkels in bladgoud geprägd. Het boekblokje is harmonica gevouwen waarna de pagina’s zijn gelijmd.   (verlijmd) Het telt 25 pagina’s. De tekst loopt zoals u ziet over twee pagina’s en geeft  wijze raad aan een ieder die het leest. Het 18 Kr. gouden slotje in bloemmotief is vervaardigd door M. Niemeijer Deze uitgave heeft een oplage van 20 exemplaren. De originele uitgave is onder andere te zien in het Simon van Gijnmuseum in Dordrecht.

De prijs van dit miniatuur bedraagt € 725.

 Vergilius Maronis Opera   1730

afmetingen : Hoogte 1,8 cm   Breedte 1,4 cm De eerste drie boeken, in het Latijn, van de verzamelde werken van Vergilius Maro   (70 v.Chr.- 19 v.Chr.) In olijf groen- of kalkwit leer gebonden, met een   witgouden lorgnet in de band. Het lorgnet is vervaardigd door Jens Torp. Vergilius Maronis Het gebonden boekblok bevat 88 pagina’s. Voor de gegraveerde titelpagina is gebruik gemaakt van de originele titelpagina met medewerking van de Koninklijke Bibliotheek. De gegraveerde titelpagina is van de hand van Jan Minell   (1625-1670) en Pancratius Maasvicius (1658-1729). Het   originele boek is uitgegeven door Drukkerij Wetstein in Amsterdam in 1730. De   prijs van dit miniatuur bedraagt € 260.- inclusief lorgnet.

De prijs van dit boekje zonder lorgnet bedraagt € 65,-

Losse katernen zijn voor de ervaren boekbinder verkrijgbaar voor € 10.-

 Wilhelmina   boekje

Afmetingen: Hoogte 1,6 cm    Breedte 1,45 cm Het Wilhelmina pop-up boek is een replica van een boekje gedrukt en gepubliceerd i Wilhelminan 1898 ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898. In het boekje wordt het levensverhaal beschreven van de Koningin vanaf haar geboorte tot haar   inhuldiging. Het boek bevat vier dubbele pop-up illustraties en is gebonden met   een cahier steek. De band is met de hand geaquarelleerd. Het miniatuurboekje   wordt verkocht met een genummerd certificaat en heeft een oplage van 450   exemplaren.

De prijs van dit artikel  bedraagt  € 30,-


“La Mode Illustreé”

afmetingen : Hoogte 3,1 cm Breedte 2,2 cm Een   schitterend eerste exemplaar van  “La mode Illustreé uit 1884, een Frans modeblad   uitgegeven in Parijs. Een modebladweekblad dat uitkwam op zondag met mooie gravures van   kleding, stijldetails, en kapsels voor dames. Licht vergeeld door het   liggen, echter weinig beschadigd, omdat de dames zorgvuldig met hun favoriete   modeblad omgingen. De   prijs van dit miniatuur bedraagt € 6,50


Piggelmee, Het tovervisje

Afmetingen: Hoogte 1,9   cm  Breedte 2,6 cm Het tovervisje is een boekje uit onze jeugd, de 36 pagina’s zijn schitterend fullcolour offset gedrukt. Het   boekje is gebonden en wordt geleverd in een cassette/stofmapje met aan de   voorzijde de illustratie van de coverpagina van het boekje De prijs van dit boekje is   € 23,-

Dit boekje is ook verkrijgbaar als doe-het-zelf pakket. € 12.-